• Maaike Hellemans

  • Full-stack Developer

Waarom zou ik als vrouw niet geïnteresseerd zijn in softwareontwikkeling?

Voor internationale vrouwendag hebben we drie vrouwen met verschillende functies binnen Foreach geïnterviewd. Voor dit interview is het Maaike die haar gedachten op papier zet.

Maaike is een van onze getalenteerde developers. Ze heeft dit jaar de stap gezet naar een nieuw team binnen Foreach om zich meer te focussen op frontend ontwikkeling, waar ze eerst de nadruk legde op backend development. Zo kan ze groeien tot een full stack developer.

Zelfs nu nog is het geen doorsnee keuze om als vrouw voor IT te kiezen. Waar is de interesse voor programmeren bij jou ontstaan?

In het middelbaar deed ik eerst Economie-Moderne Talen, maar voelde dat het vak wiskunde te weinig aanbood in deze richting. Daarom schakelde ik over naar Boekhouden-Informatica. In eerste instantie eigenlijk vooral voor boekhouden. Door het vak informatica besefte ik echter dat daar mijn interesses liggen. Ook omdat ik voor dit vak een vrouwelijke leerkracht had die mij aanmoedigde om verder te gaan in IT. Zij heeft mij doen inzien dat IT niet per se een mannenwereld moet zijn, maar dat er voor mij ook kansen lagen.

Vanuit mijn omgeving kreeg ik toen al wel de reacties zoals: “Hoezo studeer jij informatica?” Er zaten dan ook voornamelijk mannen in mijn klas, dus ergens voelde het in het begin wel degelijk vreemd dat ik deze richting koos. Ook naar hogere studies toe waren het alleen maar jongens die toegepaste informatica kozen.

Voelde je je vanaf het begin thuis in deze wereld als vrouw of had je toch het gevoel dat er vooroordelen waren rond jouw aanwezigheid?

Wat betreft mijn verdere studies, was ik het alleszins gewend om omringd te zijn door jongens. Dit was niet anders in het middelbaar. Op de hogeschool merkte ik wel nog steeds dat er mannen waren die vreemd opkeken door mijn aanwezigheid, omdat zij misschien voor het eerst samen in de klas zaten met een vrouw. Ook wanneer ik een juist antwoord gaf op een vraag gesteld door de professor konden ze het precies niet goed verwerken dat ik het antwoord wist en zij niet en ik misschien wel beter was in dit vakgebied dan zij.

Bij mijn start aan de hogeschool zat er ook nog een andere vrouw in mijn richting. Doordat wij de enige twee vrouwen waren in de richting, voelde ik precies ook een beetje de druk dat wij bevriend moesten worden. Uiteindelijk bleef ik doorheen de jaren steeds een van de enige meisjes in mijn richting.

Toch heb ik veel vrienden kunnen maken. In het begin doen ze vaak raar omdat ze geen vrouwen gewoon zijn, maar naar een tijd is dat geen topic meer. In de les voelde ik dan wel nog steeds de druk om mij te moeten bewijzen tegenover de rest als enige vrouw.

Nu je werkt in de IT-wereld, heb je nog steeds soms het gevoel dat je een outsider bent?

Uiteindelijk binnen de bedrijven waar ik gewerkt heb, heb ik mij nooit als outsider gevoeld. Niemand behandelde mij anders omdat ik een vrouw ben en de samenwerking verliep altijd vlot. Bij mijn vorige job als consultant kreeg ik wel af en toe eens een scheve blik wanneer ik bij klanten kwam. Ik voelde dit vooral bij oudere profielen. Wanneer ik zaken aan hen uitlegde kreeg ik het gevoel dat ze dachten dat ik er niks van afweet. Bij jongere developers heb ik dit gevoel nooit gehad.

Ervaar je binnen Foreach een mannencultuur of merk je hier niets van ondanks dat je een van de weinige vrouwen bent?

Er is zeker geen machocultuur binnen Foreach, dus ik voel me hier goed. Het is wel leuk natuurlijk dat er andere vrouwen zijn, al dan niet in technische functies, waar ik een babbeltje mee kan slaan. Als er iets is kan ik altijd bij hen terecht.

Waarom denk jij dat er niet zoveel vrouwen in de techwereld zijn?

Ik denk dat het veel vrouwen afschrikt omdat het toch nog steeds een mannenwereld is. Daarbij is niet elk bedrijf even vrouwvriendelijk. Vooral een aantal van de oudere mensen binnen de IT denken nog steeds dat vrouwen weinig afweten van technologie en vragen zich daarom af wat een vrouw hen zou kunnen bijleren over dat thema.

Daarbij hebben vrouwen vaak minder informatie over hoe het eraan toe gaat in de IT-wereld, wat het voor hen onbekend territorium maakt. Daardoor zullen ze misschien eerder kiezen voor een sector waar ze vertrouwder mee zijn.

Ikzelf probeer mijn steentje bij te dragen door informatie te geven aan andere vrouwen die ernaar vragen. Zo schets ik een beter beeld voor mijn vriendinnen en familie over wat de IT-wereld inhoudt. Hierdoor kunnen ze al een aantal zaken aftoetsen met betrekking tot de sector alvorens een carrièrekeuze te maken.

Iets anders dat me opvalt zijn bijvoorbeeld de IT-personages in series of films die bijna standaard vertolkt worden door mannen. Aangezien vrouwen niet gerepresenteerd worden in die functies, vinden jonge vrouwen minder snel een rolmodel waar ze naar kunnen opkijken.

Het cliché dat IT een mannenwereld is, hangt er nu en het wordt nog niet sterk genoeg doorbroken. Bij mijn eerste job kreeg ik bijvoorbeeld nog de vraag: “Waarom heb je als vrouw gekozen om software te gaan ontwikkelen?” Terwijl dit helemaal geen relevante vraag zou moeten zijn. Waarom zou ik als vrouw niet geïnteresseerd zijn in softwareontwikkeling?

Op welke manier zou jij jonge vrouwen motiveren om toch te kiezen voor een carrière in IT?

Laat je zeker niet tegenhouden door mensen die zeggen dat je het niet kunt of dat het niks voor jou is. Als je het gevoel hebt dat je wel interesse hebt in IT, ga de uitdaging dan zeker aan. Laat het je niet afschrikken dat er veel mannen zijn binnen de sector, want enkel zo kunnen we het evenwicht herstellen.

 

Verwante Artikels