Wat je altijd al wilde weten over een job als software developer
11/03/2020
  • Cédric De Haes

  • Software engineer

Studeer je binnenkort af of ben je gewoon nieuwsgierig naar de verschillen tussen je studies Toegepaste Informatica en een echte job binnen software development? Lees dan hier verder.

 

Wat je altijd al wilde weten over een job als software developer

Zitten je studies als software developer er bijna op en ben je helemaal klaar om te starten in je eerste job? We bereiden je graag al even voor op de grootste verschillen tussen software developen als student en software developen for real.

De opdracht

Tijdens je studies heb je uiteraard ook al enkele praktijkopdrachten gekregen en heb je deze met glans voltooid. De opdracht was duidelijk uitgeschreven, de technologiekeuze lag al vast. Er was een onveranderlijke scope en de deadline werd bepaald door je lector en was niet te bediscussiëren. Tijdens de opdracht waren er vaak nog tussentijdse opvolgmomenten zodat je progress opgevolgd kon worden.

Als je start op een softwareproject ligt dit wel enigzins anders. De opdracht is soms nog vaag en het is mee jouw verantwoordelijkheid om samen met je klant te bepalen wat ze juist willen en hoe we dit technisch het beste aanpakken. Je hebt een vrije keuze in technologie en kan deze aanpassen afhankelijk aan de functionele vereisten. Deadlines liggen meestal redelijk vast, maar de scope verandert doorheen het project nog erg vaak. Er zijn geen opgelegde “tussentijdse evaluatiemomenten”. Je bent zelf verantwoordelijk voor het inplannen van je werk en het vragen naar feedback bij je klant.

Team

Het team tijdens projecten voor je studies zijn gedurende het hele project een vaste groep van mensen (tenzij jullie ook last hadden van dat ene groepslid dat plotseling verdwijnt tijdens de opdracht en dan de laatste week terug verschijnt...). De teams zijn meestal niet al te groot, en iedereen heeft dezelfde achtergrond en ongeveer dezelfde kennis.

Vanaf dat je start als software developer kan je in een groot development team komen. Je zal snel merken dat communicatie een even belangrijke skill is als het coderen zelf. De teamleden hebben meestal ook een andere achtergrond en specialiteiten. Jij zal als junior developer nog vaak tegen technische vraagstukken oplopen, waar je dan de hulp van je meer ervaren collega’s voor kan inroepen.

Duurtijd en oplevering van projecten

Projecten op school hebben steeds een duidelijk begin- en eindpunt. De periode dat je aan een project kan werken is afgebakend en meestal ook erg kort (maximum enkele maanden ). Je start je project steeds van 0 en na oplevering werk je meestal niet verder op je codebase. De oplevering van je project is één moment waarna één evaluatie volgt.

Projecten in real-life bouwen vaak verder op een bestaande codebase en duren soms jaren in plaats van maanden. Je moet dus veel meer rekening houden met regressie en het onderhouden van de bestaande code. Er is ook niet één opleveringsmoment. Development teams werken met continue oplevermomenten zodat de klant snel kan evalueren en feedback geven. Een langetermijnvisie is van groot belang. Zorg voor unit- en regressietesten, documentatie en leesbare, herbruikbare code.

Wil je graag nog meer informatie over het leven als developer? Stuur gerust een mailtje naar job@foreach.be voor een skypegesprek met één van onze Foreachers!

Verwante Artikels