• Hannes Gielen

  • Growth Partner

Vind de juiste softwarepartij voor jouw project

Vertrouwen opbouwen bij een potentiële partner nog voor het tot een effectieve samenwerking komt. Niet simpel. Bij een eerste kennismaking zijn er nog veel vraagtekens over wat je nu juist van elkaar kan verwachten. 

Op welke manier werkde softwarepartij? Wat is de prijsgrootorde die ingeschat wordt voor jouw project? Welke informatie moet jij voorzien om een offertetraject te starten? Wat voor soort samenwerking heeft de potentiële partner voor ogen? Wat is hun visie over jullie project? Allemaal vragen die je voor de start van het project moet zien te beantwoorden. Het is namelijk moeilijk om een lange termijn samenwerking te baseren op een oppervlakkige kennismaking. 

Het is belangrijk om vanaf het begin zo betrokken mogelijk te zijn bij jouw projectOm een duidelijk beeld te schetsen van wat je van elkaar kan en mag verwachten, stellen wij een aantal methodologieën voor die al enkele vragen kunnen beantwoorden 

Workshop 

Het is niet altijd evident om je plannen al helemaal uitgewerkt te hebben vooraleer je naar een partner zoekt. Logisch ook. Digitalisatie is zo’n vaag begrip dat we zelf soms even moeten nadenken wat we daar nu ook alweer mee bedoelen.  

Wanneer je met een idee komt bij een softwareontwikkelaar is het interessant om er samen over na te denkenDit kan bijvoorbeeld in de vorm van een workshop. Daarin brainstorm je met elkaar over wat de mogelijkheden zijn binnen de huidige set-up, welke functionaliteiten een must en welke optioneel zijn. Door samen de ideeën te bespreken en uit te werken kan je vaak het vizier al iets beter afstellen en met een concreet plan komen.  

Het is altijd interessant om je plannen eens op tafel te leggen en er een extra paar ogen naar te laten kijken om zo de plannen eventueel bij te stellenDit kan alleen maar helpen bij het uitwerken van jouw ideeën of het finetunen ervan. 

Proof of Concept 

Heb je al een concreet uitgewerkt project? TopTwijfel je echter nog aan de haalbaarheid van ervan? Geen probleem.  

Om de haalbaarheid, uitdagingen, struikelblokken, maar ook mogelijkheden in kaart te brengen is het ontwikkelen van een Proof of Concept ook een interessant idee. Een soort testproject waarbij kan aangetoond worden of het project dat jij voor ogen hebt een haalbare klus is. 

Hierbij worden de bottlenecks en andere potentiële pijnpunten onder de loep genomen om te verzekeren dat hiervoor de juiste oplossing kan worden voorzien. 

Op deze manier krijg jij al een beter zicht op de mogelijkheden van jouw project en op de capaciteiten van je potentiële partner om het project in handen te kunnen nemen. Bij een mogelijke samenwerking weten jullie dus van elkaar al wat je kan verwachten. 

Functionele analyse 

Heb je al een idee bij welke partij(en) je wilt aankloppen voor een offerte? Dan kan je al een eerste high-level functionele analyse aanvragen. 

Hierbij werk je intensief samen met de gekozen partij(en) zodat zij zoveel mogelijk te weten komen over de functionaliteiten. Je ontvangt een gedetailleerd overzicht waarbij kenbaar gemaakt wordt wat de scope is en welke kosten er verbonden zijn aan elke functionaliteit. Inclusief nice-to-haves en opties.   

Aan de hand van een functionele analyse tijdens het offertetraject kan de softwareontwikkelaar een duidelijke inschatting maken wat betreft de prijsgrootorde van jouw project en kunnen jullie ook meteen ervaren op welke manier zij samenwerken met hun partners. 

Deze verschillende initiatieven zorgen ervoor dat je potentiële partner vroeg betrokken is bij een project, mee kan denken en duidelijkheid kan scheppen. En bovendien weet jij wat voor vlees je in de kuip hebt. 

 

Verwante Artikels