• Hannes Gielen

  • Growth Partner

“Waarom moeten wij betalen voor bugs die jullie geschreven hebben?”

Interessante vraag. Terechte vraag ook. Een vraag die wij al meerdere keren hebben gekregen.  

In een ideale wereld bouwen wij software die bij oplevering bug free is. Geen verrassingen of extra werk achteraf. Bij ons schrijven onze software developers van vlees en bloed de code voor onze applicaties. Zodoende is deze code vatbaar voor human error, bugs dus.  

Coderen is hun job. Horen ze daarom niet bugloze applicaties af te leveren? Ze zijn hier toch elke dag mee bezig?” Dit zou waar zijn moesten ze dag in dag uit dezelfde applicatie als een soort bandwerk bouwen. Dit is echter niet het geval. Onze developers zijn artiesten. Ze creëren. Wanneer ze beginnen te schrijven aan code voor een applicatie moeten ze vaak nieuwe oplossingen zoeken voor nieuwe problemen.  

Ons doel is uiteraard om bij het einde van ons project een perfect werkende applicatie op te leveren bij onze klant. En dit lukt ons ook. We beseffen echter dat we niet onfeilbaar zijn. Daarom streven we ernaar om tijdens het project en gedurende de garantieperiode zoveel mogelijk bugs te detecteren en op te lossen samen met de klant.  

Om het risico op fouten te verminderen, werken we iteratief. We leveren herhaaldelijk kleine stukjes van de applicatie op en geven de klant de kans om elk onderdeel intensief te testen. De klant kan hierdoor doorheen het project steeds meezoeken naar bugs. Na oplevering van de applicatie voorzien we de klant bovendien van een garantieperiode. Hiermee geven we hen ruim de tijd om de applicatie in zijn geheel binnen de acceptatieomgeving grondig te testen. Alle bugs die gedurende het project en de garantieperiode worden ontdekt, behandelen wij zonder twijfel. Again, wij streven naar een perfect werkende applicatie. 

Wat nu met de bugs na de garantieperiode? Moeten wij deze nog steeds kostenvrij voor onze rekening nemen? Neen, doordat we onze klanten veel tijd geven om bugs te ontdekken, sporen we ze aan om binnen deze periode intensief aan het werk te gaan met de applicatie. Bijgevolg is het hun verantwoordelijkheid om de bugs te ontdekken zodat wij tijdig een oplossing kunnen voorzien. Uit onze ervaring kunnen we ook bevestigen dat we samen met de klant het leeuwendeel van de bugs ontdekken voor het einde van de garantieperiode. 

Waarom kijken we alleen naar de projectfase en garantieperiode voor het kosteloos oplossen van bugs? Wel, wanneer we bugs ontdekken voor de garantieperiode afloopt kost het onze developers minder tijd om deze op te lossen. Ze zijn dan immers nog intensief met het project bezig. Wanneer bugs echter pas een lange tijd na de garantieperiode ontdekt worden, zullen we ons opnieuw moeten inlezen in het project. Bovendien vergen bugs waarop verder gebouwd is ook weer meer aanpassingswerk. Dit zorgt er bijgevolg voor dat we meer tijd moeten investeren om tot een oplossing te komen. 

Bugs die na de garantie ontdekt worden zijn bovendien niet per se fouten die door ons gebouwd zijn. Bugs kunnen bijvoorbeeld ontstaan door software updates, verandering van derde-partij API’s, infrastructuurveranderingen, etc. Deze fouten zijn onlosmakelijk verbonden aan elk stuk software. Wij kunnen dus niet verantwoordelijk gehouden worden voor de fouten die daardoor ontstaan. Daarbij zijn bugs die pas na de garantie ontdekt worden vaak niet van die orde dat de werkzaamheid van de hele applicatie in het gedrang komt. 

Omdat we onze klanten ten alle tijden willen ondersteunen, bieden wij wel ondersteuning aan. Aan de hand van een Service-Level Agreement geven we onze klanten de mogelijkheid om na verloop van de garantieperiode gebruik te maken van onze support zodat wij blijven instaan voor onder andere bug fixing 

Totdat mensen overbodig worden en software volledig door AI wordt geschreven appreciëren wij vooral het werk van onze talentvolle developers. Zij zijn onze artiesten die meesterlijke applicaties in elkaar knutselen. Met flaws genaamd bugs, natuurlijk. Maar welke artiest is perfect? 

 

Verwante Artikels